Trivselregler

Helgalunden 17 – trivsel- och åtgärdsregler

För att föreningen ska fungera till allas trevnad och för att undvika missförstånd behöver vi gemensamma regler. Alla är skyldiga att rätta sig efter reglerna.Föreningens regler gäller inte bara dig som bostadsrätts­havare eller hyresgäst. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.

Barnvagnar
Måste tas in i lägenheten eller placeras i cykelförrådet i källaren.

Bastu
Bastu finns i källaren. Den bokas via anslag på bastudörren. Var och en ansvarar för att städa efter sig. Kom ihåg att slå av värmen när du har bastat klart.

Bygga om
Alla väsentliga ändringar i lägenheten måste godkännas av styrelsen innan arbete påbörjas. Ändringar som bara påverkar den egna bostadsrättslägenheten är tillåtna under förutsättning att inga bärande delar eller gemensamma funktioner (till exempel ventilation) påverkas. Tänk på att ändrad golvbeläggning inte får försämra ljudisoleringen till grannen under. Kontakta styrelsen i god tid innan du beslutar att göra eller skaffa något som kan omfattas av bygglov eller föreningens godkännande.

Cyklar
Cyklar kan parkeras i cykelrum i källaren.

Diskmaskin
Diskmaskin får installeras av fackman under förutsättning att de allmänna anvisningarna för VVS-installationer följs. Maskinens avstängningskran för vattnet ska vara öppen endast då diskning pågår. Om diskmaskinen är inbyggd i köksskåp ska den stå på en spillplåt.

Djur
Rastning av hundar får inte ske på innergården. Husdjur får naturligtvis vistas på gården men inte förorena, gräva eller på annat sätt störa ordningen. Det är inte tillåtet att mata fåglar eller andra djur från fönster, balkong eller på innergården. Mat som ligger på marken drar till sig råttor och andra skadedjur.

Elavbrott
Vid elavbrott, kontrollera om bara den egna lägenheten berörs eller om även andra delar av huset och/eller gatubelysningen är berörda. Om bara den egna lägenheten berörs, kontrollera lägenhetens säkringar. Se till att du har säkringar hemma.

Fastighetsförsäkring
Föreningen har en fastighetsförsäkring som täcker skador på fastigheten.

Förråd
Alla lägenheter har ett förråd på vinden. Märk ditt förråd med ditt namn. Förvara helst inte värdesaker i ditt förråd och håll det låst även om du inte använder det.

Hemförsäkring
För varje enskild lägenhet har respektive innehavare ett långtgående ansvar. Alla bostadsrättshavare måste därför teckna en hemförsäkring för bostadsrätt som omfattar eventuella skador som inte täcks av fastighetsförsäkringen.

Innergården
Innergården är en tillgång för alla och vi ska sträva efter god grannsämja genom att visa hänsyn. Var och en ansvarar för att städa efter sig. Tänk på omkringboende och anpassa ljudnivån efter tiden på dygnet. Var försiktig med grillkol efter avslutad grillning, tänk på brandfaran.

Källargångar
Källardörren ska hållas stängd och låst för att förhindra inbrott. Källargången ska hållas fri från saker och skräp.

Ljud, störning
Undvik störningar genom att tänka på följande:

  • Anpassa volymen på din TV, dator eller stereo så att du inte stör kringboende.
  • Undvik att gå med hårda skor inomhus eller smälla i dörrar, eftersom detta är ljud som lätt fortplantar sig i golv och väggar. Tänk på att ditt golv är grannens tak.
  • Borra eller spika inte i väggen efter klockan 21.00.
  • Att ha fest är trevligt, men informera gärna dina grannar i god tid innan. Acceptansen brukar öka markant om man har blivit informerad. En bra regel är att sänka ljudnivån ju senare det blir på kvällen.

Dämpad ljudnivå ska råda i och omkring fastigheten mellan klockan 22.00 och 07.00 på vardagar, och klockan 23.00 och 09.00 på helger.

Om du trots allt blir störd, ta direkt kontakt med den som stör när det inträffar. Om det händer att du blir störd av samma granne mer än någon enstaka gång, kontakta styrelsen.

Markiser
Markiser får sättas upp, men ska ha samma enhetliga stil som övriga markiser i huset.

Mattpiskning/vädring
Piskning och vädring av mattor får göras på innergården och från vädringsbalkong i trapphuset, däremot inte från egna fönster eller takterrass.

Rökning
Rökning är inte tillåtet i trapphus, källare och vind.

Sophantering och återvinning
För allas trivsel får ingen ställa soppåsar utanför ytterdörren, inte ens för en kortare stund. Källsortera dina sopor. Lämna glas, plast och tidningar till återvinning. Kartonger, såsom pizzakartonger, får inte slängas i sopnedkastet – det kan fastna.

Skrymmande grovsopor, såsom möbler och byggavfall, lämnar du själv till kommunens återvinningscentral.

Säkerhetsdörrar
Det är tillåtet att byta till säkerhetsdörr. Dörren ska ha samma utformning och färg som övriga lägenhetsdörrar.

Trappuppgång
Det är inte tillåtet att placera barnvagnar, cyklar eller andra tillhörigheter i trapphuset. Lägg inte heller en torkmatta utanför lägenhetsdörren, det utgör hinder för städning. Om du spiller något i trappan ska du torka upp efter dig.

Tvättmaskin i lägenheten
Installation av tvättmaskin ska göras av fackman. Tvättmaskinen ska ha en avstängningskran för vatten.

Tvättstuga i källaren
Tvättider är mellan klockan 07.00 och 22.00. Tider bokas på anslagstavla som finns vid tvättstugan. Om bokad tid inte används kan den tas i bruk av annan efter en timme. Det är tillåtet att låta sin tvätt hänga kvar i torkskåpet i 45 minuter efter avslutad tvättid.

Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvar för. Det betyder att du själv städar upp i tvättstugan efter att du använt den. Du ska alltså lämna tvättstugan ren och fräsch, så som du själv vill möta den. Städmaterial finns i tvättstugan. Rengör filter i torktumlare, fukttorka tvättmaskin, torktumlare och avställningsytor samt sopa golvet.

Vatten och avlopp
Ingrepp i vatten- och avloppssystemen får endast göras av fackman.

Avstängningskranar för vatten finns i vissa, men inte i alla lägenheter. Om det inte finns avstängningsmöjlighet i den egna lägenheten så krävs att vattnet stängs för hela huset. Planera och informera om vattenavstängningen minst en vecka i förväg. Vatten får stängas av tidigast 09.00 på morgonen och får vara avstängt som längst till 16.00.

Vid varje tillfälle då ingrepp görs i vattensystemet för underhåll och för utbyte av till exempel handfat och toalettstol ska samtidigt avstängnings­kranar monteras på inkommande vattenledningar på egen bekostnad.

Vattenburna radiatorer (värmeelement)
Läckage från vattenburna radiatorer och handdukstorkar ska omedelbart åtgärdas av bostadsrättsägaren. Fel i rör som kommer ur väggen fram till termostaten i radiatorer och handdukstorkar åtgärdas av föreningen. Du är skyldig att lufta radiatorerna då styrelsen uppmanar samtliga att göra det.

Vattenförbrukning
Vattenförbrukningen ingår i månadsavgiften. Ingen individuell avläsning eller debitering sker.

Ytterdörrar – gata och innergård
Ytterdörrarna ska hållas stängda och låsta för att förhindra att obehöriga kommer in. Om skäl finns kan portarna ställas upp under kortare tid dagtid.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)